woensdag 22 januari 2014

Elf Popma

Elf Popma was de vader van Claes Elfsz Popma.

(http://www.genealogieonline.nl/stamboom-griffioen-koster/I14985.php)

Notities bij Elf Popmahttp://www.fevanbinsbergen.nl/Genealogie/Kwartierstaten/Kwart6-18-ct.html#1794485796800
Waar Elf Popma vandaan kwam is onduidelijk. Het is goed mogelijk dat hij afstamt van Friezen die in de 9de eeuw naar Terschelling zijn komen lopen. Het is ook mogelijk dat hij afstamt van Friezen die zich later op het eiland vestigden.
De eerst bewoners van Terschelling moeten in de 9de eeuw naar Terschelling zijn gekomen. Bij opgravingen op het Stryper kerkhof in Midsland trof men resten aan van een houten kerkje uit die tijd. Het klooster Eternach zou hier in de 11de eeuw twee kerken hebben gebouwd. Hiervoor gebruikte men de namen Wexalia en Wuxalia, wat een eiland moet zijn geweest. Later werden de namen Schelling en Scelinghe gebruikt, voor een zandplaat aan de westzijde van het eiland.
Lange tijd duidde men een dorp op de westpunt van het eiland aan met Der Schellinghe en Ter Schellinghe. De toenmalige bewoners leefden van landbouw en visserij.
1287 was een belangrijk jaar in verband met geografische verandering als gevolg van de overstromingen door de St. Hubertusvloed. Tot dit jaar namelijk was Terschelling geen afzonderlijk eiland en te voet bereikbaar vanaf het vasteland (Friesland). Men neemt dan ook aan, dat de eerste bewoners van het eiland Friezen waren, althans van Friese afkomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten